Over ons

Even voorstellen: DE JEUGDVERBROEDERING

Bijna iedereen weet ondertussen dat Maldegem verbroederd is met vier buitenlandse gemeentes: Adria (Italië), Ermont (Frankrijk), Lampertheim (Duitsland) en Swidnica (Polen). Maar misschien is het minder geweten dat ook jonge Maldegemnaars volop verbroederen met de buitenlandse partners. Zij onderhouden ook contacten met Wierden (Nederland).

Het Jeugdverbroederingscomité Maldegem, kortweg JVC, is een enthousiaste groep van ongeveer 30 jongeren, vanaf 15 jaar, die op een spontane manier contacten leggen met hun leeftijdsgenoten van de verbroederde gemeentes.

Een korte historie

De jeugdverbroedering is ontstaan uit de jeugdraad. In die jeugdraad werd er een ‘werkgroep verbroedering’ opgericht, en uit die werkgroep is een heuse vereniging ontstaan. Het Jeugdverbroederingscomité is dus volledig onafhankelijk ontstaan, en is dit nog steeds. Met de ‘volwassenenverbroedering’ wordt er wel informatie uitgewisseld, maar de activiteiten zijn volledig gescheiden. De jeugd wil het immers zelf doen. En is dat geen mooie gedachte in deze tijden dat vele mensen klagen dat jongeren niets doen?

Wat doet de jeugdverbroedering dan zoal? Wat organiseren de jongeren voor hun leeftijdsgenoten in de partnergemeentes?

Meer dan je zou denken! Elk jaar zijn er verscheidene uitwisselingsactiviteiten in onze eigen gemeente en in de partnersteden. Hierbij worden jongeren uit deze steden samengebracht voor de deelname aan weekends waarbij we pret maken en elkaar beter leren kennen. Als dergelijke activiteiten doorgaan in Maldegem is het tevens een doel van het JVC om het contact met de Maldegemse bevolking te benadrukken. Zo organiseren wij jaarlijks een quiz, sneukeltoer en een heus kermisweekend met streekbierenavond en een fuif, voor de Maldegemse bevolking, samen met onze buitenlandse gasten.
Wij bieden onze leden ook de kans op samenwerking met de gemeente. Doordat onze nadruk ligt op verbroederen, willen we regelmatig bijeenkomen met onze leden. Zo komen we maandelijks samen om onze activiteiten te plannen, we gaan regelmatig samen uit in Maldegem en bezondigen ons jaarlijks aan tenminste één teambuildingactiviteit, meestal een weekendverblijf in de Ardennen.